Mental Träning

Karin_hast

BÄTTRE RYTTARE MED MENTALTRÄNING ?!

-Så kom jag i kontakt med MT:

I min roll som ridlärare och tränare vill jag förstås hitta det koncept som mest och bäst utvecklar mina elever. Så vad ingår i ett sådant? Jag har jag funnit att få ryttare förbi nybörjarstadiet behöver hjälp med kunskap om FAKTA , ridteori, vilka hjälper för vad osv

Så vi har gjort som de flesta elever o tränare: Övat! TEKNIK, hur omsätter jag KUNSKAPEN, när göra vad och hur, timing o känsla. Det här är förstås jätte viktigt och tar många timmar i sadeln, det vet vi.

Ändå sökte jag efter sätt att göra träningen mer effektiv. Fokus hamnade på KROPPEN! Ryttarens, det är ju den som ska ha balans o koordination nog att genomföra den tajmade tekniken med bra känsla. Det blev övningar av och uppsuttet och en ökad medvetenhet hos mig o eleverna, om kroppens betydelse.

Det hjälpte, det blev bättre men ändå… Hur kom det sig att ryttare med dessa egenskaper i helt ok ordning ändå inte riktigt ”fick till det”?! Ibland dök utmaningarna upp nästan bara på tävling men även på träning.

Hmm… det måste vara något vi förbiser…så om kroppen styr tekniken, vad styr då kroppen…?!

Jag började ställa frågor som t.ex: Tror Du det här kommer att bli lätt eller svårt? Å fick svar som; jag VET att det är svårt.. eller JAG har särskilt svårt för det här. Eller ”Det kommer aldrig att gå” Snart lärde de sig att det inte var de populäraste svaren.. Utan kom istället med t.ex ”Jag ska försöka” vilket är stor förbättring men något i genomförandet var inte övertygande.. – TROR Du själv att Du kan göra det här på ett lyckat sätt?! Kände jag behov av att fråga.

Vad hade DU svarat? Om en vardagsövning? Om en ny utmaning i ett träningspass? Om att prestera på tävling? Om den där högre klassen?

”KNOPPEN” styr kroppen! Å den kan vi få koll på! Det är MENTAL TRÄNING! -Vill Du vara med?! Vi börjar med nuläges analys och tittar på önskeläge och utforskar vilka ”hållplatser” Du behöver besöka på vägen däremellan!